Herman Weessies (directeur SnelStart)
‘Hulp boven ‘moeten’ voor de accountant'
Het is de rode draad in veel beschouwingen over de toekomst van de branche: allerlei taken die de accountant van oudsher handmatig uitvoert, kunnen steeds makkelijker automatisch worden verricht. En 'dus' is de stelling dat de accountant zijn businessmodel overhoop moet gooien. Maar dat is een dwanggedachte, zegt Herman Weessies, directeur van de aanbieder van administratieve software SnelStart.
Herman Weessies, directeur van SnelStart
Na enkele jaren in de zorg te hebben gewerkt, sloot Herman Weessies zich opnieuw aan bij SnelStart, het bedrijf waar hij in de jaren negentig ook al aan verbonden was. Een andere tijd, waarin het internet nog in de kinderschoenen stond, software op een lokale computer of server draaide en afnemers eenmalig betaalden voor een pakket in plaats van een abonnement te nemen. Een tijd waarin accountants ook andere werkzaamheden verrichtten dan nu; in elk geval waren de mogelijkheden om de administratie te automatiseren veel beperkter dan nu.
"Het is niet zo dat nu 'alles' voor accountants is veranderd en dat ze door automatisering 'dus' hun businessmodel moeten omgooien”, stelt Weessies. “Die indruk kreeg ik toen ik me na mijn terugkeer bij SnelStart verdiepte in de ontwikkelingen in de accountancysector. Voor accountants met als voornaamste klant 'micro-ondernemingen' van twee tot vijftig werknemers is dat overdreven. Die ondernemers zijn vaak allang blij als een accountant z'n werk goed verricht, zodat ze zelf geen omkijken hebben naar hun administratie.”
Data-analyses maken of controlewerkzaamheden verrichten? Laat die accountant alsjeblieft zijn werk doen zoals hij dat zou willen, vindt Weessies, dwing hem vooral niet het roer om te gooien. “Advies en gerichte hulp komen dan van pas als het echt nodig is, bijvoorbeeld bij technologische mogelijkheden en wet- en regelgeving die nageleefd dienen te worden door zowel de accountancy als door ons. De gezamenlijke klant wordt er alleen maar beter van als we daar samen op inspelen.”
Hulpvragen van accountants
Veel accountants zijn zeker bezig met de vraag hoe zij zich kunnen aanpassen, dat ziet Weessies ook. Het is dus een gezamenlijke uitdaging. “Welke positie moet ik innemen? In hoeverre kan ik mijn werkterrein verleggen? Helpt het aanpassen van mijn werkprocessen? Antwoorden hierop is voor hen vaak een uitdaging en tijdrovend. SnelStart wil de accountant hierbij helpen en bijstaan zodat zij voor zichzelf de juiste beslissingen kunnen nemen.
SnelStart gaat er hierbij vanuit dat de accountant hoe dan ook gebaat is bij software die het hem zo makkelijk mogelijk maakt. Het biedt sinds de jaren tachtig een generiek product om te kunnen boekhouden en factureren. De software van SnelStart is in de afgelopen jaren voortdurend aangepast op wensen in de markt. Zo zijn er rapportage- en analysemogelijkheden toegevoegd en is er een mailbox met scan en herken-functionaliteit waar de ‘bonnetjes’ van ondernemers naartoe worden gestuurd zodat deze eenvoudig en snel kunnen worden ingeboekt.
Daarnaast heeft het bedrijf een PSD2-vergunning aangevraagd bij De Nederlandsche Bank. Met die vergunning biedt SnelStart zijn klanten, nadat ze SnelStart hiervoor toestemming hebben gegeven, de mogelijkheid om zonder tussenkomst van de bank bijvoorbeeld rekeninginformatie op te halen.
‘Dwing de accountant vooral niet het roer om te gooien’
Inspelen op jouw klanten
Behalve dat SnelStart het de gebruiker makkelijk wil maken met eenvoudige software, streeft het bedrijf ook naar ondersteuning in de vorm van advies. "Wij denken dat we een gidsfunctie kunnen vervullen. Wij hebben tenslotte verstand van technologieën zoals robotic process automation en kunstmatige intelligentie en kunnen samen met accountants kijken in hoeverre zij hier wat aan kunnen hebben. Sinds juni bieden we zelfs een heel pakket aan producten en diensten, die kantoren kunnen afnemen om hun bedrijfsvoering toekomstbestendiger te maken. Zo kunnen we samen met de accountant bepalen waar zijn klanten nu behoefte aan hebben en in hoeverre hij daar op kan inspelen met bijvoorbeeld nieuwe automatiseringsoplossingen."
En SnelStart weet dat accountants behoefte hebben aan persoonlijke begeleiding. Zeker niet alles is online op te lossen. "Om die reden zoeken we de accountants op. Dit doen we bijvoorbeeld lokaal met inspirerende (ontbijt)sessies en ons halfjaarlijkse event Aangenaam, waarbij we innovatieve oplossingen introduceren aan bijna 500 accountantskantoren. En uiteraard kunnen accountants altijd vragen om persoonlijke begeleiding, bijvoorbeeld door een bezoek op kantoor."
Nogmaals: niet omdat het moet, wel omdat accountants mogelijk behoefte hebben aan ondersteuning. Niet om accountants aan te praten dat ze hun businessmodel moeten omgooien, wel om samen met hen te kijken welke verbeteringen mogelijk zijn. Want: "Als ik één ding heb geleerd van mijn jaren in de zorg, is het wel dat de beste manier om iemand te helpen is om naast hem te gaan staan. Niet door hem iets op te dringen, maar door te kijken wat zijn hulpvraag is, en die samen met hem te beantwoorden."
Contact
SnelStart